Ελλάδα, διακυβέρνηση και Ευρώπη, εθνολαϊκός απομονωτισμός ή πανευρωπαϊκή δημοκρατία των δικαιωμάτων: Προοπτικές, πεδία διεκδίκησης, δικαιώματα και εξελίξεις στην Ευρώπη
Η Συμβίωση- Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργάνωσε το σεμινάριο ‘Ελλάδα, διακυβέρνηση και Ευρώπη, εθνολαϊκός απομονωτισμός ή πανευρωπαϊκή δημοκρατία των δικαιωμάτων: Προοπτικές, πεδία διεκδίκησης, δικαιώματα και εξελίξεις στην Ευρώπη’ στην Ξάνθη από τις 24 μέχρι τις 26 Μαρτίου 2015.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να συζητηθούν οι εξελίξεις και οι δυναμικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας. Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες προήλθαν από ένα ευρύ φάσμα τομέων με σκοπό να καλύψουν διαφορετικές προοπτικές και να αναπτύξουν μια ποικιλία απόψεων. Ήταν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι, πολιτικοί επιστήμονες, στελέχη του δημόσιου τομέα και επαγγελματίες της κοινωνίας των πολιτών. Το σεμινάριο περιελάμβανε μια εναρκτήρια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Ευρώπη και τα σύνορά της: πέρα από τον κοσμοπολιτισμό», κατά τη διάρκεια της οποίας αποδόθηκε φόρος τιμής στον πρόσφατα αποθανόντα Ulrich Beck, πατέρα της ιδέας του κοσμοπολιτισμού, καθώς και τρεις συνεδρίες και μια τελική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο νόμος για την αποκέντρωση και προτάσεις για μεταρρύθμιση».
Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, οι ομιλητές ασχολήθηκαν με τη δυναμική που παρατηρήθηκε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015. Τι σημαίνει η νίκη ενός αριστερού κόμματος στην Ελλάδα για τον ευρωπαϊκό νότο, την Τουρκία και τα Βαλκάνια; Ποιες αντιδράσεις εμφανίστηκαν και ποιες προοπτικές προέκυψαν; Μήπως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σημάδια αναστροφής του σκηνικού και σε άλλες χώρες του Νότου και στην περιοχή των Βαλκανίων και φάνηκε να πυροδοτεί εξελίξεις σε άλλες χώρες ή οι αντιδράσεις είναι περισσότερες από κάθε προοπτική; Επιπλέον, αντανακλούσαν κριτικά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του νέου κυβερνώντος κόμματος, επεξεργάζοντας σημεία σχετικά με τον χαρακτήρα και τη δυναμική που παρατηρήθηκαν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Επιπλέον, το σεμινάριο έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις κοινωνικές συμμαχίες με στόχο την επίδειξη των δομών και των διαδικασιών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της επίτευξης τέτοιων συμμαχιών. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν τόσο στις υποχρεωτικές αλλαγές που απαιτούνται σε κρατικό επίπεδο στους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της αστυνομίας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, εστιάζοντας στους τομείς παρέμβασης, τους άμεσους ισχυρισμούς που πρέπει να γίνουν και την ευρύτερη διαδικασία σχεδιασμού που πρέπει να υιοθετηθεί.