Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2017 – «Αποτελεί ο λαϊκισμός πρόβλημα;»
Το έκτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία συγκέντρωσε περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 80 χώρες. Πολιτικοί και οι διεθνείς ηγέτες διατύπωσαν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα του λαϊκισμού και τον αντίκτυπό του στις παραδοσιακές δομές των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης καθώς και στον πολυμερισμό. Παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικοί, εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφοι και νέοι ηγέτες εξέτασαν στα εργαστήρια καινοτόμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των λαϊκιστικών τάσεων και για την προστασία των πλουραλιστικών και ανοιχτών δημοκρατιών.
Ο λαϊκισμός είναι σήμερα την τρίτη πολιτική δύναμη της Ευρώπης πίσω από τον συντηρητισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, με το 19% των ευρωπαίων ψηφοφόρων να επιλέγουν λαϊκιστικά κόμματα. Αριστερά και δεξιά κόμματα είναι εδώ για να μείνουν, ακολουθώντας μια τάση τριών δεκαετιών που έχει μειώσει τον εξτρεμισμό σε ένα περιθωριακό φαινόμενο. Παραμένει ανοιχτό ζήτημα σε ποιο βαθμό οι αυταρχικές και φιλελεύθερες ιδέες τους θα υιοθετηθούν από τα κύρια κόμματα[1].
Σε έρευνα όπου συμμετείχαν αρκετές χώρες παγκόσμια, οι μισές από αυτές θεωρούν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία έναν πολύ καλό ή αρκετά καλό τρόπο διακυβέρνησης τη χώρα τους. Ωστόσο, σε όλες τις χώρες, οι φιλοδημοκρατικές συμπεριφορές συνυπάρχουν, σε διαφορετικούς βαθμούς, με ένα άνοιγμα προς μη δημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας ειδικών, ενός ισχυρού ηγέτη ή του στρατού. Χώρες με πιο δημοκρατικά συστήματα και μεγαλύτερο πλούτο δείχνουν πιο ευρεία δέσμευση προς την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.[2]
Ταυτόχρονα, η πλειοψηφίες σχεδόν σε όλα τα κράτη ενστερνίζονται επίσης μια άλλη μορφή δημοκρατίας που δίνει λιγότερη έμφαση στους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Ένας παγκόσμιος μέσος όρος του 66% δηλώνει ότι η άμεση δημοκρατία – στην οποία οι πολίτες, και όχι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, δίνουν δεσμευτική ψηφοφορία για σημαντικά θέματα – θα ήταν ένας καλός τρόπος διακυβέρνησης. Αυτή η ιδέα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους λαϊκιστές της Δυτικής Ευρώπης.
[1]Timbro Authoritarian Populist Index 2017
[2] PEW Globally, Broad Support for Representative and Direct Democracy, October 2017
Συμμετέχοντες
- Αμπντελρασούλ Μαχμούντ, Σύμβουλος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ελλάδα
- Δημαρέλος Γιώργος, Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Δήμος Θεσσαλονίκης
- Ελευθεριάδου Στυλιανή, Φοιτήτρια
- Φωτιάδης Αλέξανδρος, Δημοσιογράφος
- Γραμμένος Χρήστος, Φοιτητής
- Καλαϊτζής Εμμανουήλ, Σύμβουλος σε θέματα πολιτικής
- Καπουρκατσίδης Ανανίας, Φοιτητής
- Κατσούλης Στέφανος, Διδακτορικός φοιτητής στο Διεθνές Δίκαιο
- Κεσόγλου Αναστάσιος, Φοιτητής
- Κίτσου Σταυρούλα, Δικηγόρος
- Κοκκάλη Ιφιγένεια-Ευλαμπία, Πολεοδόμος
- Νικολόπουλος Κυριάκος, Φοιτητής
- Νίκου Στεργιανή, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια
- Παναγούλια Αγγελική, Εργαζόμενη σε ΜΚΟ
- Τζαννετάκης Παναγιώτης, Ιδρυτής του Κοινοτικού Κέντρου “Χώρα”