Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2018 – «Ισότητα των φύλων: Ποιανής/ποιανού μάχη;»
Το έβδομο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, με τίτλο “Ισότητα των φύλων: Ποιανής/ποιανού μάχη;” ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών στον απόηχο του κινήματος #MeToo. Το Φόρουμ συγκέντρωσε περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400 αποφοίτων από τις Σχολές Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ισότητα των φύλων είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και ένας μακρόβιος τομέας χάραξης πολιτικής που βρέθηκε πρόσφατα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας. Από το ισχυρό κίνημα #MeToo έως την ευρεία κοινωνική αντίδραση ενάντια στην ανδρική ατιμωρησία για τη βία κατά των γυναικών, την διατήρηση ισχυρών στερεοτύπων και διακρίσεων στην κοινωνική ζωή, ενδιαφερόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν ζητήσει αποτελεσματικά νομικά και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των δομικών εμποδίων σε σχέση με την ισότητα των φύλων.
Το Φόρουμ του 2018 επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα: γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουμε διανύσει έναν αιώνα δημοκρατικής προόδου, η ισότητα των φύλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, και τι χρειάζεται για τον τερματισμό της προκατάληψης, των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών στις κοινωνίες μας.
Επιπλέον, το Φόρουμ επικεντρώθηκε σε στρατηγικές για την εξάλειψη της βίας και των έμφυλων διακρίσεων κατά των γυναικών. Με αυτόν τον τρόπο, εξέτασε τις άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών που βρίσκονται στην καρδιά της ανισότητας μεταξύ των φύλων. Η ανισότητα μεταξύ των φύλων δημιουργεί διακρίσεις, παγιώνει τα στερεότυπα των φύλων και εμποδίζει τις γυναίκες και τους άνδρες, τα κορίτσια και τα αγόρια από την ίδια την επίτευξη των δυνατοτήτων τους στο χώρο εργασίας, στο σπίτι και στην κοινωνία γενικότερα – το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχονται κυρίως οι γυναίκες και τα κορίτσια. Ωστόσο, είναι προς το συμφέρον όλων – γυναικών και ανδρών – η ισότητα των φύλων να αντιμετωπίζεται με συστημικό, αποτελεσματικό και διαρκή τρόπο.
Το βασικό συμπέρασμα του Φόρουμ ήταν ότι, ενώ στην πραγματικότητα η δημοκρατία δεν έχει επιτύχει ακόμη την απόλυτη συμπερίληψη, έχει σημειωθεί πρόοδος. Υπάρχει ένα φαινόμενο αυξανόμενης ευαισθητοποίησης και κοινής συμμετοχής ανδρών και γυναικών στον αγώνα για την ισότητα: είναι μια κοινή μάχη.
Συμμετέχοντες
- Abderasoul Adila Munir, Κοινωνική λειτουργός
- Γελαστοπούλου Ευτέρπη, Κοινωνική λειτουργός
- Νίκου Στεργιανή, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια
- Σαμουηλίδης Σταύρος, Δημοσιογράφος
- Μπρόκου Μαρία ,Κοινοβουλευτική Βοηθός
- Καβουκλής Μιχάλης, Πρόεδρος της οργάνωσης ‘Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο’
- Λαμπίρη Διονυσία, Συντονίστρια του ACCMR
- Λάππα Μαγδαληνή-Μαργαρίτα, Συντονίστρια, Team Up 2 Tech
- Βέργουλα Μαρία-Αμαλία, Κοινωνιολόγος-Δασκάλα
- Καραμπέρη Χριστίνα Ν., Ψυχολόγος- MSc Διαχείριση της Υγείας
- Σάλτα Αικατερίνη, Υπεύθυνη Ευάλωτων ομάδων και Αθλημάτων
- Τροχίδης Ηλίας, Εργαζόμενος σε ΜΚΟ
- Κοκοζίδου Δωροθέα, Αξιωματικός Σύνδεσμος
- Adenuga Falilat Connie, Φοιτήτρια
- Al Mullasulleman Abdullah, Εκπαιδευτής αθλημάτων
- Κοβλακίδου Αργυρώ, Συντονίστρια Προστασίας