Πρόληψη της Έμφυλης Βίας και Ζητήματα Φύλου - Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Πολιτισμικούς Διαμεσολαβητές
Η Συμβίωσης-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα πραγματοποίησε το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Προγραμμα ‘Πρόληψη της Έμφυλης Βίας και Ζητήματα, το οποίο απευθύνθηκε σε πολιτισμικούς διαμεσολαβητές και διερμηνείς που εργάζονται με άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom, στις 19-22 Απριλίου & στις 5-10 Μαΐου -κάθε μέρα αντιστοιχούσε σε διαφορετική εκπαιδευτική ενότητα.
Ο κύριος στόχος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αμφισβητήσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τα θέματα των ρόλων του φύλου, της αυτοφροντίδας, των κοινωνικών σχέσεων, της πρόληψης της έμφυλης βίας και των αρρενωποτήτων φροντίδας. Τα διαδικτυακά σεμινάρια παρείχαν μια ευκαιρία για συνειδητό προβληματισμό σχετικά με τη λειτουργία και την επιρροή του προτύπου μέσα στην οικογένεια ή/και την πολιτιστική κοινότητα και ενθάρρυναν τη διαμόρφωση σχέσεων μεταξύ ενηλίκων και παιδιών που χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό. Ένας άλλος βασικός στόχος ήταν η ανάπτυξη ικανοτήτων που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν βίαιες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου της αναγνώρισης της έμφυλης βίας στο πλαίσιο της εργασίας τους, της έγκαιρης αναγνώρισης πιθανών βίαιων καταστάσεων και της διαχείρισης τους με έναν μη βίαιο τρόπο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, στόχευε στη δημιουργία πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που θα μπορέσει να φτάσει αποτελεσματικά στις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα κάλυψε τα θέματα: μετανάστευση, φύλο και αρρενωπότητα, νομικές και θεσμικές διαστάσεις του φύλου στην Ελλάδα, έμφυλη βία και πρόληψη, κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, αυτοφροντίδα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στις ενότητες συμμετείχαν καταξιωμένοι ειδικοί: Σταύρος Μπουφίδης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Δέσποινα Συρρή, Διευθύντρια της Συμβίωσης-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Αικατερίνη Γεωργιάδου, Δικηγόρος, Νικολέτα Πεταλίδου, Ψυχολόγος, Ερευνήτρια του έργου «Εστιάζοντας στους Άνδρες (FOMEN)» για τη Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Έλλη Παπαστεργίου, Υπεύθυνη Προγράμματος, Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα.
Είκοσι τρεις (23) συμμετέχοντες παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, όλοι τους πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διερμηνείς με σημαντική εμπειρία στον ανθρωπιστικό τομέα που εργάζονται με την διεθνή ΜΚΟ Arbeiter Samariter Bund (ASB) Ελλάδας.
Εκπαιδευτική Πλατφόρμα
Οι παρουσιάσεις και το υλικό του Σεμιναρίου υπάρχουν στην Ηλεκτρονική Εκπαιδευτική Πλατφόρμα της Συμβίωσης