Europe Quo vadis? Ποιο μέλλον για την Ευρώπη;
Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών τάσσεται ενάντια στην κατεστημένη πολιτική και ενάντια στην Ευρώπη – τουλάχιστον ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα: αμφισβητεί τη μεταβίβαση της κυριαρχίας από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο και το φιλελεύθερο σύστημα αξιών, τα οποία υποστηρίζουν το Συμβούλιο της Η Ευρώπη και η ΕΕ: έλεγχοι και δημοσιονομικές ισορροπίες, δικαιώματα μειονοτήτων και καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αρκετοί κριτικοί τάσσονται υπέρ της εθνικής κοινότητας και αμφισβητούν τη συνοχή και την ικανότητα της Ευρώπης να δράσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη σε πολλά θέματα, όπως η ανεργία και ο οικονομικός μαρασμός, η χρηματοπιστωτική κρίση ή η πολιτική για τους πρόσφυγες, πυροδοτώντας περαιτέρω την κρίση νομιμότητας της.
Γιατί χρειαζόμαστε μια κοινή Ευρώπη; Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις σε τομείς όπως η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η βιώσιμη οικονομική πολιτική και η πολιτική διαχείρισης υποδομών, η πολιτική σχετικά με τους πρόσφυγες και το άσυλο, που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις;
Το Σεμινάριο διερεύνησε πολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του εάν υπάρχουν νέα έργα για την Ευρώπη και με ποια πολιτική δράση θα μπορούσε να ανανεώσει τη νομιμότητά της. Αναδύονται νέοι παράγοντες και πρακτικές στο πεδίο της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης, που προσφέρουν ευκαιρίες για άμεση, χωρίς μεσολάβηση συμμετοχή του κοινού, χωρίς ηθικούς περιορισμούς ή θεσμικές εγγυήσεις. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός, η ελευθερία της έκφρασης και η δίκαιη και τεκμηριωμένη δημόσια συζήτηση σε αυτές τις νέες συνθήκες;
Επιπλέον, επικεντρώθηκε σε μερικούς, λιγότερο κυρίαρχους τομείς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προσπαθώντας να εντοπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει, τους συνδέσμους που πρέπει να καλυφθούν και την πιθανή ανταπόκριση που θα πρέπει να έχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη. Ο ρόλος και η θέση της Ελλάδας σε αυτές τις εξελίξεις διερευνήθηκε επίσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτείται να γίνουν.
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη λογική μιας σειράς θεματικών συζητήσεων. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν ακαδημαϊκοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από εθνικές και τοπικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα μέσα ενημέρωσης. Οι ολομέλειες απάντησαν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Μία Ευρώπη – Γιατί; – Πως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το ευρωπαϊκό έργο;
Μετά από εξήντα χρόνια, η εποχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πλησιάζει στο τέλος της;
Πως μπορεί η Ευρώπη να ανακτήσει τη νομιμότητα της και της ικανότητα δράσης;
- Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας
- Από μια νομισματική σε μια οικονομική Ένωση
- Ένας ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης: Ισορροπία αλληλεγγύης και ευθύνης
- Ποιο είναι το μέλλον του Ευρωπαϊκού έργου;