Δημοκρατικές Iκανότητες - Διαδικτυακό Σεμινάριο
Η Συμβίωση, Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης, υλοποίησε διαδικτυακά από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 σεμινάριο με θέμα τις «Δημοκρατικές ικανότητες». Το σεμινάριο, αποτελούνταν από τέσσερα διαδικτυακά σεμινάρια, τα οποία υλοποιήθηκαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, κάθε Κυριακή, από τις 13 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη.
Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, δεδομένου ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται στην πολιτική και τη δημόσια ζωή, να υφίστανται διακρίσεις στην απασχόληση, να αμείβονται λιγότερο για εργασία ίσης αξίας και να βρίσκονται στη φτώχεια και την ανεργία συχνότερα από τους άνδρες. Η πιο έντονη έκφραση αυτής της άνισης ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτυπώνεται στη βία κατά των γυναικών, η οποία αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σημαντικό εμπόδιο για την ισότητα των φύλων.
Το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο επικεντρώθηκε στον τομέα των ψηφιακών δικαιωμάτων, που συνιστά μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής. Στον σύγχρονο και ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένο κόσμο, η σχέση μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροσώπων, των πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών αρχών εξελίσσεται. Ενώ οι παραδοσιακοί δεσμοί αποδυναμώνονται, τα ψηφιακά εργαλεία αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε σημαντικό οι πολίτες να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τα δικαιώματά τους και να εκπαιδευτούν κατάλληλα, ούτως ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή κοινωνία.
Η τρίτη θεματική εστίασε στην πολύπλευρη πρόκληση των διακρίσεων, οι οποίες συνιστούν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η ανισότητα, η οποία ενισχύεται από τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, τον αντιτσιγγανισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, βαθαίνει τις διαιρέσεις και αποσταθεροποιεί τις δημοκρατίες .
Τέλος, το τέταρτο διαδικτυακό σεμινάριο εξέτασε τον διαπολιτισμικό διάλογο. Δεδομένου ότι στην παγκοσμίως διασυνδεδεμένη κοινωνία μας η κίνηση και η επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ, ο διαπολιτισμικός διάλογος θεωρείται η μόνη διαρκής απάντηση για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προκλήσεων όπως της ανισότητας, των διακρίσεων και της παραπληροφόρησης.
Πιο συγκεκριμένα:
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις δημοκρατικές ικανότητες: Ισότητα των Φύλων
Εισηγήτρια, Νικόλ Πεταλίδου, Ψυχολόγος – εξειδικευμένη σε θέματα έμφυλης βίας
- Working with men to stop gender-based violence (Heinrich Geldschläger, Psychologist and Psychotherapist, CONEXUS. Atenció Formació i Investigació Psicosocials)
- Justice, Inequality and Gender-based Violence (Marianne Hester, Professor, Chair in Gender, Violence and International Policy, University of Bristol)
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις δημοκρατικές ικανότητες: Ψηφιακά Δικαιώματα
Εισηγητής: Ljubisa Vrencev,συνιδρυτής της Συμβίωσης – Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Digital Power (Carl Miller, Research Director of the Centre for the Analysis of Social Media (CASM), Demos)
- How to Educate a Digital Citizen (Iryna Sabor, Senior Advisor, The European Wergeland Centre, Oslo)
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις δημοκρατικές ικανότητες: Καταπολέμηση των διακρίσεων
Εισηγήτρια: Δέσποινα Συρρή, Διευθύντρια της Συμβίωσης – Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Islamophobia, Anti-immigrant Attitudes and Religion (Konstantinos Papastathis, Assistant Professor, School of Political Sciences, Aristotle University of Thessaloniki)
- Black Lives Matter in the European context (Anne Bathily, Independent Consultant in Refugee Issues, Socio-economic Inclusion, and Intercultural Practices)
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις δημοκρατικές ικανότητες: Διάλογος διαπολιτισμικής πολιτικής
- Withering the rights: protection, securitization, and criminalization (Katarzyna Grabska, Senior Researcher, Peace Research Institute Oslo, Norway; Visiting Professor, Institute of Ethnology, University of Neuchâtel, Switzerland)
- The Intercultural Cities Network (Irena Guidikova, Head of Division, Inclusion and Anti-Discrimination Programmes, Council of Europe)
- European Digital Media Observatory – EDMO (Paula Gori, Secretary General, European Digital Media Observatory)