Δημοκρατική διακυβέρνηση της μετανάστευσης: Ευθυγραμμίζοντας το εθνικό με το τοπικό επίπεδο, Σεμινάριο
Σε ανταπόκριση στον υψηλό αριθμό προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη από το 2015, το Συμβούλιο της Ευρώπης αξιολογεί τη σκοπιμότητα δημιουργίας μιας «Ακαδημίας για τη Δημοκρατική Ηγεσίας για Άτομα με Προσφυγικό Παρελθόν». Βασικός στόχος αυτού του έργου αποτελεί η ενεργή συμβολή του στην επιτυχή ένταξη των νεοεισερχόμενων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Η σκοπιμότητα του έργου διερευνάται από μια σειρά τεσσάρων πιλοτικών σεμιναρίων. Η υλοποίηση των σεμιναρίων σε διαφορετικές πόλεις δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας διαφοροποιημένης δεξαμενής πόρων οι οποίοι αντλήθηκαν από ανατροφοδότηση, ιδέες και προτάσεις και θα συμβάλλουν στον καθορισμό των εννοιολογικών και οργανωτικών παραμέτρων για τη δημιουργία της Ακαδημίας. Τα τρία πρώτα πιλοτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 στο Βερολίνο, τον Ιούνιο του 2019 στο Στρασβούργο και τον Οκτώβριο του 2019 στο Ροβερέτο και αφορούσαν αντίστοιχα τα θέματα της δημοκρατικής συμμετοχής των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την αποτελεσματική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, την εκπαίδευση των προσφύγων σχετικά με την δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη.
Το 4ο πιλοτικό σεμινάριο για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης: Ευθυγραμμίζοντας το εθνικό και το τοπικό επίπεδο , που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2019, συγκέντρωσε 100 συμμετέχοντες και ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής, οργανισμών, ατόμων με προσφυγικό παρελθόν και εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο σεμινάριο συζητήθηκαν βασικά ζητήματα αναφορικά με τη δημοκρατική διακυβέρνηση της μετανάστευσης και του αναγκαστικού εκτοπισμού. Η αστική εγκατάσταση και διασπορά συνεπάγονται τη δημιουργία νέων μορφών λήψης αποφάσεων οι οποίες συχνά επιτελούνται σε ένα συνεργατικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων φορέων (τοπική αυτοδιοίκηση, πρωτοβουλίες πολιτών, κεντρικό κράτος) μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των παγκόσμιων και των τοπικών δυνάμεων και αναγκών. Παρά την ευρεία αναγνώριση της πολυδιάστατης φύση της ένταξης και την παραδοχή ότι η στέγαση, η εργασία και η ευημερία αποτελούν αναπόσπαστα και αδιαίρετα συστατικά των πόλεων χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, συχνά δημιουργώντας διπλά πρότυπα. Παράλληλα, η απουσία των φωνών των μεταναστών και των προσφύγων στην διαδικασία χάραξης πολιτικής αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα που έχει επισημανθεί ευρέως. Πώς αποφασίζουν οι πόλεις για τη μετανάστευση; Πώς εξασφαλίζουν οι κοινότητες μεταναστών και προσφύγων τη δημοκρατική εκπροσώπηση και συμμετοχή τους στις διαδικασίες πολιτικών αποφάσεων; Πώς οι κυβερνήσεις διασφαλίζουν τα πρότυπα που επιβάλλουν οι κανονισμοί, η νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της μετανάστευσης και της αναγκαστικής μετακίνησης;
Φωτογραφίες
Βίντεο
Ομιλητής: Χάρης Καλλιάρας, Σύμβουλος Δημάρχου του Δήμου Τρικκαίων
Ομιλητής: Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Επικεφαλής Συνηγορίας, SolidarityNow, πρώην Αντιδήμαρχος Μετανάστευσης και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων
Ομιλητής: Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα