Φύλο, Αναπαραγωγική και Πρωτοβάθμια Υγεία - Επιμορφωτικά Εργαστήρια με Κοινότητες Μεταναστών
Η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα διοργάνωσε εννέα επιμορφωτικά εργαστήρια με θέμα: Φύλο, Αναπαραγωγική και Πρωτοβάθμια Υγεία για τις κοινότητες μεταναστών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2019 στην Αθήνα. Τα επιμορφωτικά εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τον Μαχμούντ Αμπντερασούλ, Γιατρό και υποστηρίχθηκαν γλωσσικά από τον Καζίμ Ροϊς στα Ελληνικά, Αραβικά και Φαρσί. Τρία από τα εργαστήρια απευθύνονταν στην αφγανική κοινότητα, όπου συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, δύο απευθύνθηκαν σε γυναίκες προσφύγισσες και μετανάστριες από τις δομές προσφύγων Σκαραμαγκάς και Ελαιώνας, άλλα δύο απευθύνονταν σε έναν αριθμό κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων, ενώ στο τελευταίο εργαστήριο συμμετείχαν μέλη των αφρικανικών κοινοτήτων.
Το πρόγραμμα των επιμορφωτικών εργαστηρίων αναπτύχθηκε πάνω σε πέντε βασικά θέματα: Φύλο, μετανάστευση και ανθρώπινα δικαιώματα, βία κατά των γυναικών, φύλο και δικαίωμα στην υγεία, Φύλο και δημόσια υγεία, και πρώτες βοήθειες και κοινοτικές παρεμβάσεις. Στόχος του προγράμματος ήταν να αμφισβητήσει τις στερεοτυπικές απόψεις αναφορικά με το φύλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αλλάξει την αφήγηση γύρω από αυτά, να ενδυναμώσει τις γυναίκες μετανάστριες και προσφύγισσες και να τις ενημερώσει για βασικές έννοιες που σχετίζονται με την έμφυλη βία, να υποστηρίξει τους άνδρες στην αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την αρρενωπότητα και την απομόνωσης, να παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με την αναπαραγωγική και δημόσια υγεία και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στις πρώτες βοήθειες και τις κοινοτικές παρεμβάσεις για την προαγωγή της υγείας στις κοινότητές τους.
Η αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων έδειξε ότι οι κοινότητες μεταναστών και προσφύγων χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη σε θέματα δημόσιας υγείας και πρόσβαση σε αυτή, περισσότερη σχετική πληροφόρηση, καθώς και υποστήριξη για την επίσημη κοινοποίηση των αναγκών των κοινοτήτων τους στους δημόσιους φορείς. Αναφορικά με την αναπαραγωγική και δημόσια υγεία, εντοπίστηκαν διάφορα κενά καθώς οι κοινότητες δεν ενημερώνονται σωστά από τους φορείς για αυτά τα θέματα. Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έδειξαν ενδιαφέρον για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν ένιωθαν εξ αρχής άνετα να συμμετάσχουν στις σχετικές συζητήσεις και χρειάστηκαν χρόνο για να ανοιχτούν. Οι κοινότητες εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων και την ενδοοικογενειακή βία. Υποστήριξαν τα ίσα δικαιώματα μεταξύ γυναικών και ανδρών και καταδίκασαν τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών. Τόνισαν ότι οι συνθήκες διαβίωσης και η αναμονή για ένα άγνωστο μέλλον είναι συνθήκες που οδηγούν στη συνέχιση της ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος, ανέφεραν ότι η ρατσιστική μεταχείριση που συχνά αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην αναζήτηση εργασίας και στέγασης, στις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και σε ορισμένες δομές δημόσιας υγείας, επηρεάζει άμεσα τις συνθήκες ζωής, την υγεία και την ευημερία τους.