Είναι δυνατή μια κοινή Ευρώπη;
Το Σεμινάριο “Είναι δυνατή μια κοινή Ευρώπη;” πραγματοποιήθηκε στη Σχολή του Αριστοτέλη στην πόλη της Νάουσας από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου 2018. Η Ευρώπη βιώνει μια από τις σημαντικότερες φάσεις της ιστορία της, αυτή του επαναπροσδιορισμού του ρόλου της σε μια νέα παγκόσμια σκηνή, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις εσωτερικές και εξωτερικές της προκλήσεις. Η υποδοχή των προσφύγων και η κρίση ένταξης των μεταναστών, οι απειλές για την ασφάλεια, ο λαϊκισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μόνο μερικά από τα σημαντικά ζητήματα στα οποία η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί με αλληλεγγύη, διάλογο και αποφασιστικότητα για να κοιτάξει με σιγουριά προς το μέλλον. Πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019, τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ και ότι η φωνή τους λαμβάνεται υπόψη στη λήψη των αποφάσεων [1].
Ωστόσο, η ‘Ευρώπη’ παραμένει ένα συνεχές και συχνά απειλούμενο έργο. Η ολοκλήρωση του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της να αναπτύξουν μια ισχυρότερη κοινότητα. Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες προσεγγίσεις, και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω κοινής δράσης. Η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις, απέδειξε πως έχει ηγετική θέση παγκοσμίως. Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η συμφωνία του Ιράν (JCPOA), μαζί με τις πολλαπλές αποστολές και τις επιχειρήσεις, αποδεικνύουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος, δουλεύοντας με ενότητα και όχι στηριζόμενα στις δικές τους μεμονωμένες δυνατότητες. Η Ευρώπη απέδειξε επίσης την ικανότητά της να θέτει παγκόσμια πρότυπα και να προστατεύει τους πολίτες της. Ο πρόσφατος κανονισμός για την προστασία των δεδομένων είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα της ήπιας ισχύος της Ευρώπης.
Το σεμινάριο εξέτασε το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή μη, μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων που εμπλούτισαν την κατανόηση των συμμετεχόντων σχετικά με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς πολιτικής και τις κύριες προκλήσεις ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019.
Ο κύριος στόχος του σεμιναρίου ήταν να διερευνήσει τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον και τις διάφορες επιλογές και εναλλακτικές λύσεις για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (ή μη), με έμφαση στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και προοπτικές χωρικής διεύρυνσης και κοινωνικής συμπερίληψης. Είναι δυνατή μια κοινή Ευρώπη; Μια δημοκρατική Ευρώπη όπου οι αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ισχύει για όλους; Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει αξιόπιστες απαντήσεις σε κρίσιμους τομείς πολιτικής που θα αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις και θα επαναπροσδιορίσουν τη θέση της ως βασικού παγκόσμιου παράγοντα;
1 Eurobarometer Survey 89.2, «Democracy on the move, European Elections – One year to go», European Parliament, May 23rd, 2018