Ακαδημία Διαπολιτισμικής Ένταξης στην Ελλάδα
Στις 7-9 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη Ακαδημία Διαπολιτισμικής Ένταξης με πρωτοβουλία του προγράμματος Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Συμβίωσης-Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Ακαδημία συγκέντρωσε εκπροσώπους από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Πειραιά και Τρικάλων για να συζητήσουν και να μοιραστούν επιτυχημένες προσεγγίσεις αντιμετώπισης της διαφορετικότητας και διαλόγου σχετικά με τις εξαιρετικές προκλήσεις μεταξύ των ομότιμων τοπικών αρχών. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους δήμους να εξοικειωθούν με την έννοια της διαπολιτισμικής ένταξης μέσω ενός εντατικού και διαδραστικού τριήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι Διαπολιτισμικές Πόλεις προσφέρουν, στην πραγματικότητα, στα μέλη του Δικτύου μια ολοκληρωμένη γκάμα μέσων και μεθοδολογιών για την ανάπτυξη στρατηγικών ένταξης: συγκριτική αξιολόγηση, κριτικές και συστάσεις πολιτικής, συμβουλές από ομότιμους δήμους και από ειδικούς για καινοτόμες πολιτικές, αξιολόγηση των επιπτώσεων και επικοινωνία.
Η μεθοδολογία της Ακαδημίας βασίζεται στην έννοια της ένταξης χωρίς αποκλεισμούς και υποστηρίζεται από περισσότερες από 120 πόλεις σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές πολυμορφίας και ένταξης βασισμένες σε ένα κοινό όραμα σχεδιασμένο από κοινού με τους πολίτες. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι οι πόλεις που υιοθετούν πολιτικές ένταξης χωρίς αποκλεισμούς βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τις αντιλήψεις των κατοίκων για τη συνοχή, την εμπιστοσύνη στη διοίκηση, την ασφάλεια, την ποιότητα των υπηρεσιών, την ευημερία, τη καλή διακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας αναπτύχθηκε ειδικά για τους ελληνικούς Δήμους μαζί με τη Συμβίωση και επικεντρώθηκε σε θέματα διαπολιτισμικών ικανοτήτων, μηνυμάτων, καταπολέμησης των φημών, των πλεονεκτημάτων της διαφορετικότητας στον οικονομικό τομέα, καθώς και ανάπτυξης των κοινοτήτων με εφαρμογές στους δημόσιους χώρους και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.