Πρόγραμμα κατάρτισης για νέων Ευρωπαίων δημοσιογράφων
Ημερομηνία: 27-29 Νοεμβρίου 2023
Τόπος: Αθήνα
Η Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα πραγματοποίησε μια επιμόρφωση για νέους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Inside Story. Συνδυάζοντας μια συγκριτική διερεύνηση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής και ειδησεογραφικής κουλτούρας με την πρακτική κάλυψη των τρεχόντων ευρωπαϊκών θεμάτων, η πρωτοβουλία αυτή είχε ως στόχο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων και πολύπλευρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα, εμβαθύνοντας παράλληλα στο εξελισσόμενο τοπίο της δημοσιογραφίας.
Η κατάρτιση περιελάβανε 30 ώρες σεμιναρίων και αποτελούνταν από διαλέξεις, εργασίες, συζητήσεις, καθώς και αναλυτικό υλικό μελέτης. Δομημένες γύρω από τις κεντρικές παρουσιάσεις διακεκριμένων ομιλητών-ομιλητριών, οι συνεδρίες ενθάρρυναν τη διαδραστική συμμετοχή, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αξιόλογοι ακαδημαϊκοί από διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Δικαίου, της Επικοινωνίας και των Πολιτικών Επιστημών, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις σχέσεις του με τις εθνικές αρχές, καθώς και την επιρροή των ομάδων πίεσης.
Η κατάρτιση ακολούθησε μια συμμετοχική και διαδραστική προσέγγιση εκμάθησης, σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση βέλτιστες πρακτικές εκμάθησης ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν στο επίκεντρο της μαθησιακής εμπειρίας και ενθαρρύνθηκαν να αναπτύξουν γνώσεις, δεξιότητες και απόψεις που αναγνωρίζουν τη σημασία των ηθικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η προσέγγιση αυτή ενθάρρυνε τις ανταλλαγές, τον προβληματισμό και τον ενεργό πειραματισμό μεταξύ συμμετεχόντων από διαφορετικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων από έντυπες, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές πλατφόρμες, δημιουργών περιεχομένου, διαχειριστών μέσων ενημέρωσης και ειδικών σε θέματα δεδομένων, προωθώντας ένα περιβάλλον συνεργατικής και συμμετοχικής μάθησης.
Οι συμμετέχοντες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη σύνθετη φύση του τοπίου των μέσων ενημέρωσης και τη μοναδική δυναμική της ευρωπαϊκής και της ελληνικής δημοσιογραφίας. Η εις βάθος ενασχόληση με τις πολύπλευρες πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρείχε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης της και των μηχανισμών διαμόρφωσης πολιτικής. Οι συζητήσεις στράφηκαν γύρω από καίρια θέματα όπως η ευρωπαϊκή δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι ιδιαιτερότητες της δημοσιογραφίας στο ελληνικό πλαίσιο, συμβάλλοντας στην εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και δίνοντας τη δυνατότητα στις νέες και νέους δημοσιογράφους να διερευνήσουν τις διαστάσεις της δουλειάς τους εντός του εθνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου.