Σεμινάριο - Ένταξη, μετανάστευση και διαπολιτισμικές πόλεις
Τόπος: Θεσσαλονίκη
Το σεμινάριο “Ένταξη, μετανάστευση και διαπολιτισμικές πόλεις”, διοργανώθηκε από τη Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Το σεμινάριο αποσκοπούσε στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των φορέων παροχής δημόσιων υπηρεσιών και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης στον τομέα της κοινωνικής ένταξης.
Το πρώτο μέρος της κατάρτισης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τη συμμετοχή 50 εκπαιδευμένων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν δημόσιοι υπάλληλοι από δημοτικές υπηρεσίες και διάφορους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση, καθώς και εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Με στόχο την ανάδειξη των διαφόρων πτυχών που σχετίζονται με την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων και την προώθηση της ανάπτυξης περισσότερο συμπεριληπτικών πόλεων, η εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Κατά την πρώτη ημέρα, οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από την ένταξη, την πρόσβαση στην ιθαγένεια, τα κοινωνικά δικαιώματα των προσφύγων, τη στέγαση και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Την επόμενη ημέρα διερευνήθηκαν περαιτέρω θέματα όπως η ένταξη στην αγορά εργασίας, η προστασία των παιδιών, η υποστήριξη των ενηλίκων μεταναστών, η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και η οικοδόμηση διαπολιτισμικών πόλεων. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή των συμμετεχόντων, οι οποίοι μοιράστηκαν ενεργά προσωπικές εμπειρίες, εξέφρασαν ποικίλες προοπτικές και ανέδειξαν συναφείς προβληματισμούς, εμπλουτίζοντας το βάθος και το εύρος του διαλόγου.
Στις 6 Μαρτίου, το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των πτυχών που σχετίζονται με την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων και την προώθηση της ανάπτυξης διαπολιτισμικών ικανοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το Πλαίσιο Αναφοράς των Ικανοτήτων για τον Δημοκρατικό Πολιτισμό (RFCDC) του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρέχει στους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς φορείς μια βάση αναφοράς και μια εργαλειοθήκη για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Οι εισηγητές των προηγούμενων ημερών συμπλήρωσαν την παρουσίαση συζητώντας πώς το RFCDC θα μπορούσε να συμβάλει στην κατανόηση και την ανάπτυξη σχεδίων δράσης σε διάφορους κοινωνικούς τομείς.
Διατέθηκε χρόνος για τον από κοινού σχεδιασμό, όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις ανάγκες, εντόπισαν δυνατότητες και πρότειναν λύσεις και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στους αντίστοιχους τομείς τους. Οι διαμεσολαβητές του προγράμματος παρείχαν καθοδήγηση και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, καθώς εργάζονταν από κοινού για να σχεδιάσουν λύσεις και δραστηριότητες που ήταν σχετικές και εφαρμόσιμες στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Μέσω του από κοινού σχεδιασμού, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να μοιραστούν τις διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες τους, γεγονός που συνέβαλε στον εμπλουτισμό της μαθησιακής διαδικασίας για όλους τους εμπλεκόμενους.