Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία που ξεκίνησε το 2012, είναι μια πλατφόρμα διαλόγου και καινοτομίας αναφορικά με τη δημοκρατική διακυβέρνηση, η οποία προωθεί τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός του είδους του που πραγματεύεται βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία, έχοντας ως αφετηρία πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και ενθαρρύνοντας τη συζήτηση μεταξύ διαφορετικών δρώντων για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων. Το Φόρουμ αποτελεί μια δημοκρατική άσκηση από μόνο του που στοχεύει στο να δώσει στους πολίτες – demos – τη θέση που τους στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Συμβάλλει έτσι στην εξέλιξη της δημοκρατίας προς πιο συμμετοχικές και χωρίς αποκλεισμούς δομές και θεσμούς, και στην εφαρμογή του Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης Νο. 16 για την οικοδόμηση δίκαιων και ειρηνικών κοινωνιών.

Η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα συμμετέχει από το 2014 και κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο μαζί με δεκαπέντε επιλεγμένους σπουδαστές, στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής.

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία

10ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία – Δημοκρατία: Μια νέα ελπίδα;

Το 10ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία διερεύνησε τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη δημοκρατική παρακμή, εξέτασε πώς θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν και διερεύνησε ποιο είδος δημοκρατικού μέλλοντος είναι επιθυμητό και εφικτό προς το συμφέρον των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα

9ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία – «Μπορεί η Δημοκρατία να σώσει το περιβάλλον;»

Το 9o Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία ανταποκρίθηκε στα παγκόσμια γεγονότα. Από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021 οι συζητήσεις μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο, δίνοντάς την ευκαιρία να μοιραστούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων, διαδικτυακών συζητήσεων και – όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες – δια ζώσης.

Περισσότερα

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2019 – «Η δημοκρατία κινδυνεύει στην εποχή της πληροφορίας;»

Η πληροφόρηση αλλάζει. Ο όγκος, το περιεχόμενο, οι πλατφόρμες: καθένα από αυτά έχει εξελιχθεί έντονα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η εξέλιξη συνεχίζεται. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, οι περισσότερες από τις πληροφορίες μας προέρχονταν από τα έντυπα μέσα, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Περισσότερα

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2018 – «Ισότητα των φύλων: Ποιανής/ποιανού μάχη;»

Το έβδομο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, με τίτλο “Ισότητα των φύλων: Ποιανής/ποιανού μάχη;” ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών στον απόηχο του κινήματος #MeToo. Το Φόρουμ συγκέντρωσε περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 80 χώρες.

Περισσότερα

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2017 – «Αποτελεί ο λαϊκισμός πρόβλημα;»

Το έκτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία συγκέντρωσε περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 80 χώρες. Πολιτικοί και οι διεθνείς ηγέτες διατύπωσαν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα του λαϊκισμού και τον αντίκτυπό του στις παραδοσιακές δομές των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης καθώς και στον πολυμερισμό.

Περισσότερα

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2016 – «Δημοκρατία και ισότητα – έχει σημασία η εκπαίδευση;»

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία το 2016 συγκέντρωσε 2200 συμμετέχοντες από περισσότερες από 100 χώρες. Εκπρόσωποι πολιτικών ιδρυμάτων, μέσων ενημέρωσης, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματικών κύκλων, νέοι ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί, κοινωνικοί καινοτόμοι και εκπαιδευτικοί.

Περισσότερα

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2015 – «Ελευθερία έναντι ελέγχου: Για μια δημοκρατική απάντηση»

Το Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία το 2015 πραγματοποιήθηκε μετά τις επιθέσεις του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου, τονίζοντας τη σημασία του επιλεγμένου θέματος και την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Περισσότερα

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2014 – «Από τη συμμετοχή στην επιρροή: μπορούν οι νέοι να αναζωογονήσουν τη δημοκρατία;»

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία το 2014 συγκέντρωσε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, νέους ακτιβιστές και πολιτικούς ηγέτες από περισσότερες από 100 χώρες για να συζητήσουν – μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας – τα θέματα και τις προκλήσεις της συμμετοχής των νέων και τις ευκαιρίες που προσφέρουν για δημοκρατική ανανέωση.

Περισσότερα