Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα αποτελείται από ετήσιο κύκλο σεμιναρίων,, συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο,καθώς και εκπαιδεύσειςκαι στοχεύει στην εκπαίδευση, τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ειδικών και των μέσων ενημέρωσης.

Το κύριο, μακροπρόθεσμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής στην Ελλάδα είναι τα Ετήσια Σεμινάρια, τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει σχεδιαστεί για να ακολουθεί τον βασικό προσανατολισμό της Σχολής – εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την κοινωνική συμπερίληψη, τη δημοκρατική ιθαγένεια/ιδιότητα του πολίτη, την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ισότητα και την έμφυλη βία, τη μετανάστευση και την προστασία του περιβάλλοντος. Συχνά, οι θεματικές αυτών των σεμιναρίων αφορούν διατομεακά θέματα, ενώ οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται δια ζώσης, υβριδικά ή ψηφιακά, ανάλογα με τις συνθήκες. Το πρόγραμμα προβλέπει τρία σεμινάρια σε εθνικό επίπεδo, καθώς και συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια τεσσάρων ημερών και διοργανώνονται σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα για την επίτευξη κάλυψης και συμμετοχής όλης της επικράτειας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω διαδραστικών διαλέξεων και εργαστηρίων και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που, πέρα από την εντατική εργασία, να αφήνει χρόνο στους συμμετέχοντες για δικτύωση. Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον κανόνα του Chatham House, ο οποίος επιτρέπει ανοιχτή συζήτηση με τους ομιλητές και μεταξύ των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, διοργανώνει ετησίως αρκετά σεμινάρια και εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεων σε συγκεκριμένα θέματα που απευθύνονται σε τοπικές αρχές, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικούς, διαπολιτισμικούς διαμεσολαβητές, επαγγελματίες του ανθρωπιστικού τομέα και άλλες ομάδες.

Σεμινάρια

Διακρίσεις – Καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της ρητορικής μίσους

Οι διακρίσεις, η ρατσιστική βία και η ρητορική μίσους βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριήμερης εκπαίδευσης που διοργάνωσε η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Περισσότερα

Ενημέρωση – Δημοκρατία – Ευρωεκλογές

Οι Ευρωεκλογές 2024, ο ρόλος της Ενημέρωσης και η σημασία τους για τη Δημοκρατία αποτέλεσαν το αντικείμενο ενός διήμερου εντατικού διαλόγου που προετοίμασαν στις 20 & 21 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα…

Περισσότερα

Πρόγραμμα κατάρτισης για νέων Ευρωπαίων δημοσιογράφων

Η Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα πραγματοποίησε μια επιμόρφωση για νέους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Inside Story.

Περισσότερα

Αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους – Διαδικτυακό σεμινάριο

Το σεμινάριο με θέμα “Αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους”, που διοργανώθηκε από τη Συμβίωση -Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας της Συμβίωσης το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2023.

Περισσότερα

Σεμινάριο – Ένταξη, μετανάστευση και διαπολιτισμικές πόλεις

Το σεμινάριο “Ένταξη, μετανάστευση και διαπολιτισμικές πόλεις”, διοργανώθηκε από τη Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα

Δημοκρατικές Iκανότητες – Διαδικτυακό Σεμινάριο

Η Συμβίωση, Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης, υλοποίησε διαδικτυακά από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 σεμινάριο με θέμα τις «Δημοκρατικές ικανότητες».

Περισσότερα

Athens Forum: “Information disorder during a war infodemic”

Το Forum εξέτασε τη συνεχιζόμενη ” πολεμική επιδημία παραπληροφόρησης” και την αντιμετώπιση των πολλαπλών απειλών της παραπληροφόρησης, της ψευδούς πληροφόρησης, των χώρων αναπαραγωγής της προπαγάνδας και των ψευδών ειδήσεων που προωθούνται μέσω των μέσων ενημέρωσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότερα

Ρευστές Δημοκρατίες – Διαδικτυακό Σεμινάριο

Το Σεμινάριο με θέμα ‘Ρευστές Δημοκρατίες’ που διοργανώθηκε από τη Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τους μήνες Απρίλιος- Μάιος 2022 μέσω της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας της Συμβίωσης.

Περισσότερα

Επανεξετάζοντας τον Ανθρωπισμό – Διαδικτυακό Σεμινάριο

Το Σεμινάριο με θέμα ‘Επανεξετάζοντας τον Ανθρωπισμό’ που διοργανώθηκε από τη Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τους μήνες Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021.

Περισσότερα

Επιμορφώσεις

Πρόληψη της Έμφυλης Βίας και Ευαισθητοποίηση στα Ζητήματα Φύλου – Τριήμερο Δράσεων Εκπαίδευσης και Συμμετοχής της Κοινότητας Προσφύγων

Η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα διοργάνωσε ένα τριήμερο εκπαίδευσης και συμμετοχής για την Πρόληψη της Έμφυλης Βίας και την Ευαισθητοποίηση στα Ζητήματα Φύλου από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου 2021 στην Ανοιχτή Δομή Προσφύγων «Αγία Ελένη» στα Ιωάννινα .

Περισσότερα

Ισότητα των Φύλων και Πρόληψη της Έμφυλης Βίας στο Τοπικό Επίπεδο – Διαδικτυακά Σεμινάρια

Η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης διοργάνωσε τον Ιούνιο του 2021 το Διαδικτυακό Σεμινάριο: Ισότητα των Φύλων και Πρόληψη της Έμφυλής Βίας στο Τοπικό Επίπεδο, διάρκειας οκτώ (8) ημερών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα

Πρόληψη της Έμφυλης Βίας και Ζητήματα Φύλου – Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Πολιτισμικούς Διαμεσολαβητές

Η Συμβίωσης-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα πραγματοποίησε το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Προγραμμα ‘Πρόληψη της Έμφυλης Βίας και Ζητήματα, το οποίο απευθύνθηκε σε πολιτισμικούς διαμεσολαβητές και διερμηνείς που εργάζονται με άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες.

Περισσότερα

Γλωσσική Ένταξη Ενήλικων Μεταναστών (LIAM)

Από το 2018, η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ασχολείται με την προώθηση της εργαλειοθήκης για τη Γλωσσική Ένταξη Ενηλίκων Μεταναστών (LIAM) στους εκπαιδευτικούς.

Περισσότερα

Ισότητα των φύλων και πρόληψη της βίας στην Ελλάδα – Εστιάζοντας στους Άντρες, Διαδικτυακά Σεμινάρια

Η Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα υλοποίησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για την Ισότητα των Φύλων και την Πρόληψη της Βίας – Εστιάζοντας στους Άντρες, το οποίο απευθύνθηκε στους αποφοίτους της Σχολής και την ομάδα του 2020, ιδιαίτερα εκείνους που σχετίζονται με το θέμα.

Περισσότερα

Γλωσσική Ένταξη Ενηλίκων Μεταναστών – Προβολή και Διάδοση

Κατά τη διάρκεια του 2020, η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών της Ελλάδος πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις προβολής και διάδοσης του προγράμματος για τη Γλωσσική Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περισσότερα

9ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία – «Μπορεί η Δημοκρατία να σώσει το περιβάλλον;»

Το 9o Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία ανταποκρίθηκε στα παγκόσμια γεγονότα. Από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021 οι συζητήσεις μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο, δίνοντάς την ευκαιρία να μοιραστούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων, διαδικτυακών συζητήσεων και – όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες – δια ζώσης.

Περισσότερα

Ίδρυση Ακαδημίας Δημοκρατικής Ηγεσίας για Άτομα με Προσφυγικό Παρελθόν του Συμβουλίου της Ευρώπης, Εργαστήριο Ειδικών

Η Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποίησε στις 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Σεράφειο Αθλητικό & Κοινοτικό Συγκρότημα στην Αθήνα, ένα Εργαστήριο Ειδικών για τη δημιουργία μιας Ακαδημίας Δημοκρατικής Ηγεσίας για Άτομα με Προσφυγικό Παρελθόν του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περισσότερα